Tepebaşı Çilingir Anahtar 0 537 341 47 84
ANAHTAR ÇİLİNGİR VE BIÇAK BİLEME HİZMETLERİ
Şirintepe Mh. Gözüpek Sk. No:7/B
es.teknikanahtar@gmail.com
0 537 341 47 84 - 0 537 341 47 84

Kurumsal

Haber & Duyurular


Haber & Duyurular
Bıçak Nasıl Bilenir?

6 Eylül 2014 Cumartesi

Profesyonel ve ev bıçaklarının yeniden bilenmesi

Yeni ağız açma ve taşlama

Bıçakların bilenebilmesi için ilk önemli nokta, elinizdeki bıçağın bilenmeye uygun bir çeliğe sahip olmasıdır. Günlük kullandığınız bıçaklarınızı bıçak bileme aletleri  ya da masatlar ile kolaylıkla bileyebilirsiniz. Bu bileme aparatlarının kullanımı çok kolay ve güvenlidir. Masatlar ile bileme yapmak, belirli bir tecrübe gerektirmektedir. Masatlama yaparken dikkat edilmesi gereken bıçağın kesici kenarının masat ile 15°-20° arasında tutularak, dipten uca kadar, bastırmadan bıçağınızın kendi ağırlığı ile çekmektir. Masat kullanma alışkanlığınız tecrübe kazandıkça mükemmelleşecek her denemenizde daha iyi sonuçlar alacaksınız.

Masat Nasıl Kullanılır 

Diğer bir durum da, ağzı kalınlaşmış ya da uzun süre bileylenmemiş bir bıçağın bilenmesidir. İlk gün ki keskinliğine ulaşması için, yeniden ağız açılmalı ve doğru bileme yapılmalıdır. Bu aşamada bıçak bileme makineleri kullanılması önerilmektedir.  Ancak bileme konusunda uzman olmayan kişiler bileme kenarına zarar verebilir, bu işin deneyimli bir profesyonel tarafından yürütülmesi birincil önem taşımaktadır.

Net  kenar kalınlığı

Bileme kenarının kalınlığı yani bıçağın ağzı çok kalınlaşmışsa, kenar kalınlığının 0.4 ila 0.6 mm arasına kadar inceltilmesi gerekir. Bu aşamada bıçağın orijinal açısının değiştirilmemesine dikkat edilmelidir. Bıçağın bileme esnasında yanmaması için, bileme işi bir taşlama ile yapılıyorsa bol soğutma suyu kullanılmalıdır ya da sulu bileme makineleri ile bilenmelidir.  Aşırı ısınma çeliğin yapısını değiştirir ve korozyon direncini, bıçağın sertliğini azaltır ayrıca bıçağınızın kenar tutma yeteneğini kaybetmesine yol açabilir.

Bileme

Bıçak bilenirken uygulanan kenar  türü, bıçak ağzının keskinliğini ve dayanıklılığını belirlemektedir. Uygulanan açı 30-40 ° arasında olmalıdır. Bileme işi büyük bir titizlik ve dikkatle yapılmalıdır.

Bıçağın kenarında ince tel çapak oluşucak şekilde, dipten uca kadar hatasız olarak uygulanmalıdır. Bileme işini bitirmek için, kesici uçta oluşan bu ince tel/çapak kaldırılmadır. Bu bir bez çarkla, bir masat  ya da bileme taşları ile yapılabilir. Kenar üzerinde oluşan çapak, kenar netliği iyileştirilerek, dikkatli bir şekilde kaldırılmazsa, bıçağınızın kesme netliği ve körelmeye karşı dayanıklılığı büyük ölçüde bozulabilir.

Bıçak bilemek, bu işin ehli, tecrübeli ve profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır.

Bıçak yüzeyinin düz bir kesim çizgisi olmalıdır. Çentikli ya da parçalı bir kenar, bıçağın kırılmasına yol açabilir. Bıçaklar ağır temizleyiciler ya da tuzlu su gibi yüksek korozyona sebep olabilecek maddelere çok uzun maruz bırakılmamalıdır. Korozyon bıçağınızda kırılmalara neden olabilir.

Önerilen Kenar Açı ve Ölçüleri

Dilimleme bıçakları :30 °

Etten kemik ayırma bıçakları :40 °

Ağız kalınlığı :0,4-0,6 mm

Ağız boyu :2,5 mm

Bıçak Bileme Açıları

 


12127 kez okundu


Di er Ba l klar


Kapı Kilidi Nasıl Değiştirilir  
Çelik Kapı Kilit Değiştirme  
Güvenliğiniz İçin Korsan Çilingircilere Dikkat Edin!  
Kapı Kilidi Nasıl Değiştirilir?  
Çelik Kapı Kilit Göbek Değiştirme  
Bıçak Nasıl Bilenir?  
Kurban Bıçağınızı Aldınız mı?  

Toplam Kay t: 7 [7 - 1]    
Sayfa: [ 1 ]
Bıçak Nasıl Bilenir?