Tepebaşı Çilingir Anahtar 0 537 341 47 84
ANAHTAR ÇİLİNGİR VE BIÇAK BİLEME HİZMETLERİ
Şirintepe Mh. Gözüpek Sk. No:7/B
es.teknikanahtar@gmail.com
0 537 341 47 84 - 0 537 341 47 84

Türkiye’nin Gururu TÜRKSAT 6A Uzaydaki İlk Yılını Başarıyla Tamamladı!

11.07.2025 

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, uzaydaki birinci yılını başarıyla geride bıraktı. Bilim ve teknoloji ekosistemimizin ortak gücüyle geliştirilen bu kritik uydu, ülkenin uzay teknolojilerinde bir dönüm noktası oldu.

9 Temmuz 2024'te uzaya fırlatılan TÜRKSAT 6A, yörüngeye yerleşmesinin ardından test süreçlerini başarıyla tamamladı ve 17 Şubat 2025'te ilk yayınını gerçekleştirdi. Tüm fonksiyonları normal şekilde çalışan uydu, 21 Nisan 2025'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle resmen hizmete alındı.

Milli İş Birliğiyle Geliştirildi, Küresel Konumu Güçlendirdi

42 derece doğu yörüngesinde görev yapan TÜRKSAT 6A, TÜBİTAK UZAY'ın proje yöneticiliğinde; TUSAŞ, ASELSAN ve CTech firmalarının iş birliğiyle geliştirildi. Yüksek yerlilik oranıyla üretilen bu haberleşme uydusu sayesinde Türkiye, bu alanda yerli imkanlarla uydu geliştirebilen 11 ülke arasına girerek küresel arenadaki konumunu güçlendirdi.

Uydunun fırlatılmasından itibaren yörüngeye yerleşmesi, testlerin tamamlanması ve devreye alınması süreçleri, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen %100 yerli görev kontrol yazılımı TStar-GO platformu üzerinden başarıyla yürütüldü. Uydu sistemlerinin yönetimi, yörünge manevraları ve görev planlamaları gibi tüm operasyonel aşamalar da bu platform aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Dışa Bağımlılığı Azaltan Stratejik Kazanım

TÜRKSAT 6A projesi, yüksek yerlilik oranı ve mühendislik kapasitesiyle Türkiye'yi haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına taşıdı. Uydu, televizyon yayıncılığı ve acil durum haberleşmesi başta olmak üzere geniş bir coğrafyada hizmet sunuyor. Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Asya ve çevre bölgeleri kapsayan uydu, en az 16 yıl boyunca görev yapacak.

Proje sürecinde TÜBİTAK, bilimsel birikimi ve mühendislik altyapısıyla kritik rol üstlendi. Yüksek teknolojiye dayalı birçok ekipmanın geliştirilmesinden montaj ve test süreçlerine kadar pek çok aşamada yer alan TÜBİTAK, bu stratejik projeyle uzay teknolojileri alanındaki yetkinliğini bir kez daha ortaya koydu.

Yerli mühendislik kabiliyeti ve yüksek teknolojiyle geliştirilen TÜRKSAT 6A, Türkiye'nin uydu haberleşmesi alanındaki dışa bağımlılığını azaltıyor ve bu alandaki teknolojilerin millileştirilmesi açısından da büyük bir kazanım sağlıyor. Proje, aynı zamanda Türkiye'nin uzay ekosistemindeki insan kaynağını ve mühendislik altyapısını daha da güçlendiriyor.

G nderen: journal
343 defa okundu 
 


Bilim-Teknoloji
Türksat’tan Suriye’ye Kritik Uydu Desteği: Kamu Altyapıları Güçleniyor!
Türkiye’nin Gururu TÜRKSAT 6A Uzaydaki İlk Yılını Başarıyla Tamamladı!
İş yerlerinde mobil güvenliği artırmak için 8 öneri
Yaz Mevsimi, Dijital Oyunların Altın Çağına Dönüştü
Belgenet ile 100 Milyondan Fazla Belge Dijital Ortamda Hazırlandı

 

 
Ekonomi
Eskişehir’in Doğusuna Dev Yatırım: CityPark AVM 2025 Sonunda Açılıyor!
TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu Mihalıççık’ta İncelemelerde Bulundu
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Hayvan Pazarlarının Kapatılmasına İlişkin Açıklama
Yerel Kalkınmada Yeni Bir Dönem
Türk Hava Yolları, Yılın İlk Yarısında Rekor Kırdı: 108.8 Milyon Yolcu Taşındı!